Fortsätt till huvudinnehåll

God kväll

God kväll på er!
Nu har rapsoden precis gått hem och det var minsann en upplevelse att träffa henne. Det hela började med att hon presenterade sig och sedan bad hon oss välja vilken historia vi ville höra - Iliaden eller Odyssén. Vi ville såklart höra båda men bestämde oss tillslut för att be henne berätta Iliaden för oss.

Iliaden sägs vara "skriven" av Homeros och handlar om det 10 år långa trojanska kriget mellan grekerna och trojanerna och belägringen av staden Troja (Ett annat namn på Troja är Ilion). Handlingen utspelar sig under krigets sista veckor.

I korta drag handlar Iliaden om hur grekerna belägrar staden Troja, i dagens Turkiet. Om hur den grekiska hjälten Akilles har blivit förolämpad och därför vägrar att slåss. En dag dör hans vän Patroklos i en strid mot Trojas hjälte Hektor. Akilles blir då så arg att han bestämmer sig för att återvända till kriget och hämnas på Hektor. Han ger sig ut i strid och dödar Hektor. Senare blir Akilles själv dödad av trojanernas prins Paris. Rapsoden berättade även för oss om den välkända trojanska hästen och hur kriget slutade.

De typiska stildrag som vi märke fanns i historien var att den lästes med versmåttet hexameter (sextakt). Detta versmått gör det enklare för rapsoden att komma ihåg historian. Iliaden innehåller även många homeriska liknelser, vilket är en jämförelse som målar upp en bild för läsaren/lyssnaren. Ett exempel på en homerisk liknelse är - Akilles störtade med sitt spjut som en örn, som en örn som dyker mot en hare. Stående epitetet är en annan stilfigur som ofta återkommer i Iliaden. En stående epitet är "smeknamn" som hela tiden återkommer i texten och gör det lättare för läsaren/lyssnaren att känna igen karaktärerna. Snabbfotade Akilles, Sköna Helena och Härliga Hektor är alla tre exempel på en stående epitet. Något som också präglar den antika litteraturen är gudar, både grekiska och romerska. Vi fick även höra av vår rapsodi att litteraturen i det antika Rom präglades av Kejsar Augustus riktningar. Litteraturen skulle passa de ideal som han ansåg som viktiga i sin stat, bland annat lojaliteten mot staten.

Hexameter, homeriska liknelser och stående epiteten är inte bara snygga stilfigurer utan alla tre hjälper rapsoden att minnas texten. Detta är också "bevis" på att texterna först berättades muntligt innan de skrevs ner, menar forskare. 

Nu är det dags att sova så vi orkar med morgondagen. Då ska vi nämligen besöka Akropolis, världens äldsta  för att titta på teater, spännande!
Ακούσαμε!


Källförteckning: 

Gustafsson, Linda & Wivast, Uno (2016. Språket och berättelsen 2. Malmö: Gleerups Utbildning AB

Öhammar, Björn. 2018, undervisning om Antiken. Göteborg, Kitas Gymnasium.

NE [www] (hämtad 2019-03-04). Iliaden, hämtat från https://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/enkel/iliaden.




Kommentarer

  1. Tänk på att ge inlägget en etikett!

    SvaraRadera
  2. Jättebra blogg! Bra flyt och mycket intressant.
    Skillnaden mellan vår epok, nordisk medeltiden, är att under våran tid började berättelserna och sagorna skrivas ner tillskillnad från antiken där alla historier var muntliga.
    Tack o hej, leverpastej!

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Plötsligt framstår han...

Plötsligt framstår han som en gudars like - just som han ska sätta sig mitt emot dig, alldeles intill, och jag ser dig viska ömt och förälskat brista ut i skratt - men i mig slår hjärtat bultande som ville det spränga bröstet; möter jag din blick en sekund, går rösten genast förlorad, tungan vägrar lyda, den fina elden går som en signal genom hud och nerver, allting suddas ut för min syn, jag hör hur öronen susar, kallsvett bryter fram och en häftig skälvning griper mig till slut när jag känner färgen vika från min kind - jag blir själv med ens en döendes like.   Jesper Svenbro (1986)  Denna dikt har Vendela precis läst för oss och hon var lika bra på att läsa som vi trodde! Hon får verkligen kontakt med sin publik och pratar med känsla (något som vi tror att hon har lärt sig i Drive In:en!).  Dikten Plötsligt framstår han...  är skriven av Sapfo och handlar om hennes avundsjukan på en annans kvinnas kärlek till en annan man. Hur hennes hemliga kärlek till denna kvinna g

Berättelsen om Kung Oidipus

Hej på er! Nu sitter vi här ute i solen och Victor har precis läst för oss om den kända kung Oidipus.  Texten var superbra och för att inte prata om Victors berättarröst! WOW! För att ni också ska få känna er delaktiga av vår mysiga lässtund  så  hade vi tänkt att analysera denna för er nu här på bloggen.  Kung Oidipus är en berättelse skapad av Sofokles, en grekisk dramatiker och tragediförfattare. Hans två mest kända verk är Antigone och Kung Oidipus. Berättelsen om kung Oidipus handlar om när ett kungapar i Thebe får av ett orakel reda på att deras nyfödda bebis Oidipus skulle döda sin far och gifta sig med din mor. Därmed beslutar hans föräldrar sig för att lämna honom ute på en ängsmark för att dö. Men en fåraherde räddade honom och månader senare adopteras han av kung Polybos i kungariket Korint. Sofokles, skaparen av berättelsen Antigone och Kung Oidipus Många år senare när Oidipus blev äldre fick han reda på spådomen om honom och beslutar sig för att fly för

Hektor och Andromake

Hej på er! Som ni vet så fick vi, för några dagar sedan, Illiaden berättad för oss av en rapsod. Vi tyckte att den var så bra och intressant så bestämde oss igårkväll för att läsa den själva. Vi ville jämföra hur den var skriven och hur den var berättad för oss. Vi orkade inte läsa hela historien utan valde bara att läsa den del av Illiaden som heter ”Hektor och Andromake”, den 6:e sången. Illiaden handlar om det 10 åriga kriget mellan grekerna och trojanerna och historien börjar med att Akilles får veta att hans bästa vän och vapenbrodern Patroklos dog i en strid mot Hektor. Akilles bestämde sig då för att hämnas.  Utdraget som vi har läst börjar med att Hektor åker hem till sin maka Andromake och deras lille son då han trodde detta skulle bli hans sista strid. Andromake tyckte inte att det var en bra idé att Hektor skulle ge sig ut i strid och gjorde allt i sin makt för att få Hektor att stanna hemma. Hektor lyssnade inte på sin maka utan han ville försvara sin faders, och